Error message
Deprecated function: menu_set_active_trail() (/home/rwgvj56eq9fs/public_html/includes/menu.inc dosyasının 2405 satırı) içinde The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls.Kas Hastalıkları
1) Duchenne Muskuler Distrofi (DMD)
Duchenne muskuler distrofi, ilerleyici kas bozukluğu ve güçsüzlük ile karakterize genetik bir hastalıktır.
DMD, kas hücrelerinin bozulmamasına yardımcı olan bir protein olan distrofin yokluğundan kaynaklanmaktadır. Belirti başlangıcı erken çocukluktadır, genellikle 3 ve 5 yaşlarında ortaya çıkar. Erkeklerde görülür.
Belirtileri:
Kas güçsüzlüğü, önce kalça kaslarını pelvis bölgesini uyluk ve omuzları, daha sonra kol ve bacaklardaki kasları etkiler. Gençlik yaşlarında kalp ve solunum kasları da etkilenir. Duchenne muskuler distrofisi olan çocuklar genellikle geç yürür. İlk okul çağında sıklıkla düşmeler olur. Merdiven inip çıkmada destek alınmak zorunda kalınabilir. DMD'li bir çocuk 7 ile 12 yaşlarında tekerlekli sandalye kullanmaya başlar.
2)Spinal Muskuler Atrofi (SMA)
SMA; ikinci motor nöronların kalıtımsal bir hastalığıdır. Kas hastalıkları arasında en sık görülen hastalıktır. Canlı doğumlarda ortaya çıkma olasılığı 10000 de 1 dir.
SMA nın başlıca belirtileri, kas güçsüzlüğü ve atrofisidir. Hastalığın başlama yaşına ve hastanın yapabildiği hareketler göre tipleri vardır. SMA Tip 1 ya da Werding Hoffmann hastalığı en ağır olandır. Hastalık doğuşta başlar, bebek çok gevşektir, başını tutamaz, dönemez, oturamaz, ciddi solunum güçlüğü mevcuttur.
Tip 2 orta ağırlıkta olandır. Hastalık 18 aylıktan sonra başlar çocuk yürüyebilir ancak kas zayıflığı mevcuttur.
SMA 3 ve 4. Tipler daha hafif seyreder. Solunum kasları etkilenmez.